Ziekenhuis

Een hete zomerdag, maar al dat zonlicht heeft de geelheid van Daniël nog niet echt verholpen. We besluiten dat hij toch bilirubine moet laten onderzoeken, dus Tim haast zich naar het ziekenhuis met de baby om bloed af te laten nemen. Dat blijkt inderdaad vrij hoog te zijn, 386. De verloskundige wil dat een kinderarts naar hem kijkt, en raadt ons aan naar het ziekenhuis “De Mariastichting”te gaan omdat ze daar lichtmatjes hebben die ze soms meegeven naar huis zodat de baby thuis behandelt kan worden.

Het bilirubinegehalte blijkt inmiddels naar 420 te zijn gestegen, en boven de 500/600 kunnen er hersenbeschadigingen ontstaan. Daniël moet dus opgenomen worden in het ziekenhuis. Omdat in borstvoeding geef kunnen ze mij ook opnemen, op het “borstvoedingstarief”. Ik moet dus als een dolle een tas inpakken voor het ziekenhuis en afscheid nemen van Matthijs (gelukkig passen mamma en Eddy op hem).

Daniël ligt al op de couveuse afdeling, als een enorme beer tussen de overwegend premature babietjes daar. Hij ligt in alleen een luier en met een stoffen brilletje op onder een soort hoogtezon, terwijl een groen lichtgevend matje ook zijn rug belicht. Omdat het heel belangrijk is dat hij genoeg vocht binnenkrijgt heeft hij ook een infuus in zijn armpje. Ik moet vanuit mijn kamer op de eerste etage met een rolstoel heen en weer worden gereden naar de couveuse afdeling op de vierde om hem borstvoeding te geven. Hij wordt dan voor en na de voeding gewogen, zodat gemeten kan worden of hij genoeg vocht binnen heeft gekregen. Met de rit erbij kost me dat alles ongeveer een uur, terwijl ik iedere drie uur moet voeden. Het voeden moet op een ongemakkelijke stoel tussen de couveusewiegjes, terwijl ik eigenlijk nog niet zo lang kan zitten. Goed aanleggen is dus moeilijk, maar ik ben er trots op dat mijn tepels het weliswaar hard te verduren hebben maar dat ik genoeg melk produceer om aan hun schema´s te voldoen.´s-Avonds blijkt de bilirubine al goed gezakt te zijn, eerst naar 380 en daarna naar 360.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *