Consultatie-pa

Vandaag mocht Matthijs weer naar het consultatiebureau voor een tweejarigen controle. Hij weegt nu 12,9 kilo en is 90,5 cm. Dat maakt hem qua gewicht ongeveer gemiddeld en qua lengte iets langer dan gemiddeld. Hij is dus ook niet dik, maar met de hoeveelheid beweging die hij dagelijks krijgt en de hoeveelheid energie die hij dagelijks opsoupeert zou hij ook heel erg zijn best moeten doen om vet te kweken.

Verder wordt er gekeken naar zijn algemene ontwikkeling. Hij moest vormpjes in een doosje doen (circel in cirkel, vierkant in vierkant), naar de plaatjes in een boekje kijken en vertellen wat hij zag, opdrachtjes uitvoeren, ballen gooien en vangen. Hij wist ook meteen de pen van de CB-arts te veroveren en begon te tekenen. Dan zie je gelijk dat hij dat al goed doet, hij pakt de pen al met zijn vingers in plaats van alleen in zijn knuistje en kan dus beter sturen. Hij oefent daar ook nog steeds veel op natuurlijk. Hij loopt eigenlijk met alles een paar maanden voor, dus dat gaat prima. De arts zag ook duidelijk dat hij erg aan de peuterspeelzaal toe is.

Tim was mee naar het consultatiebureau (leve de vierdaagse werkweek!!) en vond het heerlijk om gelijk de apetrotse vader te kunnen spelen.

Dat zijn voortandje wat is afgebroken was niet erg, en omdat het vrij recht gebeurd is valt het ook nauwelijks op. De ene tand is iets korter, maar je moet echt goed turen wil je het zien. Wij zouden ook niet weten wanneer dat precies is gebeurd, Matthijs loopt zo vaak een blauwe plek of een schram op dat het mij al nauwelijks meer opvalt.

Matthijs is op het moment erg gefixeerd op het verschil tussen jongetjes en meisjes, tussen pappa en mamma. We hebben het iets uit kunnen stellen, maar bij het benoemen van de diverse lichaamsdelen tijdens bad en douche bleek dat bijna alles bij iedereen voorkomt… maar dat mamma echt geen piemel heeft. Dan kom je dus voor het dilemma van het benoemen van het vrouwelijk geslachtsorgaan te staan. Piemel is een keurig net woord, niet te deftig en ook niet te plat. Daar heeft nog niemand een vrouwelijke variant op kunnen introduceren, dus je moet er echt over nadenken hoe je het wilt noemen. Kut(je) vinden we te vulgair, doosje/spleetje/plassertje/pommeltje te vaag en onduidelijk, dus uiteindelijk hebben we toch maar voor het latijn gekozen. Waarop Matthijs prompt tijdens het boodschappen doen door de supermarkt gilt “mamma vagina he? Mamma geen piemel!” en ik dus merk dat ik blij ben dat ik voor iets gekozen heb waar ik me niet voor geneer.

Aangezien Matthijs een erg systematisch jongetje is, dat ook graag controleert of de situatie tussentijds niet wijzigt, of bijvoorbeeld op donderdag anders is dan op woensdag, krijgen we nu al twee weken veelvuldig de vraag of we een piemel danwel een vagina hebben…. en hij begint het nu uit te breiden naar oma’s en opa…

Verder blijft het een erg lief knulletje. Hij speelt graag met zijn babybroertje, dat op zijn beurt weer erg dol is op grote broer, en dat is een enig gezicht. Hoewel Matthijs vrij ruw is, en snel half op de baby gaat liggen of een knuffel in het gezicht duwt en zodra Daniël hem te pakken heeft weer wegtrekt, kan dat tot mijn grote opluchting geen kwaad. Tussen dat gewoel, gekroel en gestoei ontwaar ik steeds een verrukt babykoppie met een grote grijns, dus ik probeer alleen in te grijpen als het echt gevaarlijk is (Nee Matthijs, niet twee centimeter van de handjes van de baby gaan staan te springen…… en hoewel het lief is dat je hem onder de knuffels bedekt vind Daniël het vast leuker als hij nog rond kan kijken…).

Twee weken terug zijn we op bezoek geweest bij grandma en uncle Jonah in Brussel, en dat is ook erg goed bevallen. Allen kwamen we er ‘s-morgens achter dat Matthijs nu iets groter is… en vanuit het logeerbed bij het bureau kan…. en je dus beter geen vulpennen in de la kunt laten liggen…. Hij zat helemaal onder de inkt….

Verder rolt Daniël inmiddels als een dolle door de kamer heen. Voor de vorm leggen we hem op een speelkleed, maar echt nut heeft dat niet want hij is er binnen vijf minuten van af gerolt. Wel vind hij de spullen om hem heen nog enorm interessant. Het babygym kan hem echt fascineren, en ook met knuffels en rammelaars kan hij heel lang bezig zijn. Kijken, overpakken, nog een keer overpakken, sabbelen, schudden…..

Twee weken terug heeft hij zijn eerste hapje gehad, bij grandma in Brussel. Hoewel er best wat naar binnen ging was hij niet wild enthousiast. Gelukkig hebben we nog een maand voor hij het echt nodig heeft, dus we gaan heel langzaam eens wat andere smaakjes introduceren. Peer vond hij alvast niks aan, tot onze grote verbazing.

Hij is op dit moment echt heel erg verkouden, en de winter moet nog beginnen dus dat belooft wat. Ik probeer na mijn ervaringen met Matthijs in ieder geval fanatiek om de neus open te houden, zodat het niet naar zijn oren slaat. Baby neusspray, baby inhalatiezalf, babyeucalyptus…. en ook zijn matrasje is iets hoger bij het hoofdeinde. Dat laatste werkt niet altijd goed uit, want het is nog steeds een enorm bewegelijk kereltje, veel meer dan zijn broer ooit is geweest. Dus af-en-toe vind ik hem helemaal omgekeerd in zijn bedje… en bijna altijd zit hij wel tegen de spijlen aan de zijkant aangeplakt….

Deze week zijn we ook beginnen met hem afentoe in de kinderstoel te zetten als wij eten. Dan wil hij er zo graag bij zitten, en hij zit al goed rechtop, dus dan mag hij heel even aan tafel zitten. Vanavond zaten we dus even met alletwee onze knulletjes aan tafel, en dan voel je je toch wel errug rijk hoor!

Daniëls ogen beginnen nu toch echt duidelijk van kleur te verwisselen. Blauw waren ze al lang niet meer, maar het begint nu toch een groen/bruine tint te worden, al hangt het nog wel af van de lichtinval welke kleur het lijkt. Ik hoop dat hij Tim’s ogen krijgt!!

Hij begint iets rood te worden na de poepluiers, veel te kwijlen en veel te sabbelen, dus misschien dat er ook nog een tandje aan zit te komen. Maar er is nog niets te zien en het kan nog maanden duren voordat het echt doorkomt, dus ik hoop alleen maar dat hij er geen last van krijgt.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *