Peuter perikelen

Matthijs heeft een nieuw truukje… hij doet nu niet alleen zijn pyamabroek zelf uit, maar ook zijn poepluier kwam ik vanmorgen achter. Gelukkig heeft hij al besloten dat poepluiers vies zijn en dat je er niet met je handjes aan mag komen, dus de schade was beperkt. Maar de kamer leek wel een puppyhok met wel drie plasjes op de vloer. Of hij zijn territorium afbakende.

Tot mijn grote verbazing bleek vanmorgen ook dat Matthijs sinterklaas al herkent. Toen we de school ingingen moest hij bij iedere poster van de sint stilstaan en wijzen “sinterklaas he, mamma?”. Toen ik hem op kwam halen bleek dat hij al meer van de rituelen kent trouwens. Ze wilden met de kleintjes naar buiten gaan, maar konden Matthijs zijn schoenen nergens in het lokaal vinden. De hal van de school is altijd versierd met een thema, en nu dus met zwarte pieten en een kachel met schoentjes, een verlicht huis en veel cadeautjes. Na lang lang zoekwerk bleek dat Matthijs zijn schoenen netjes naast de nepschoentjes voor de kachel had gezet !

Ik had klei gekocht voor hem, omdat ik door de peuterspeelzaal toch het gevoel krijg dat ik meer creatieve dingen met hem moet doen. Maar veel kon hij er nog niet mee, hij brak het in ministukjes die dan gevaarlijk dicht richting Daniël vlogen of die door de hond werden opgegeten. Dus had ik de potjes maar achter de rookglazen deuren van de hoge kast weggezet. Nu tref ik Matthijs regelmatig op stoelen aan, proberend de deurtjes open te maken door eng aan de kast te gaan hangen. Als ik dan zeg dat dat niet de bedoeling is wijst hij op de potjes klei die hij net kan zien, en zegt vol overtuiging “isse van Matthijs! Niet van mamma!”.

Hij maakt zinnetjes van vier, vijf woorden en probeert echt al te redeneren, dat is vreselijk leuk om te horen. Wij oefenen op het moment kleuren met hem en dat snapt hij al heel behoorlijk. Soms zegt hij het fout, dan geef ik de goede kleur en zegt hij braaf “goed zo, mamma”. De schat. Bij puzzelen is hij aan puzzels van 9 stukken bezig en hij vindt het nog steeds leuk. En zijn lievelingsfruit op het moment zijn mandarijntjes, die eet hij liefst de hele dag door. Aangezien we allemaal verkouden zijn, hij ook, laat ik hem er maar veel eten zodat hij lekker veel vitamine C binnen krijgt.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *