Einde van het jaar 2K

We hebben warempel een witte kerst meegemaakt. Daniël heeft samen met zijn broer nog een ritje op de slee van een buurmeisje gemaakt, maar dat maakte niet zoveel indruk op hem. Het feit dat het samen met Matthijs was, was denk ik het allerbelangrijkste; hij is altijd erg gefocussed op zijn grote broer. Matthijs vond het wat eng in het begin, maar dat duurde gelukkig niet zo lang. Maar het allermooiste dat er is blijft toch wel sneeuballen gooien met pappa.

Verder heeft Daniel deze maand flinke vorderingen gemaakt. Vlak na sinterklaas begon hij ineens flink te brabbelen. Het abrupte karakter van dat soort veranderingen blijft verbazen, de ene dag komt er nauwelijks geluid uit en nog geen week later heb je hele conversaties met zo’n kleintje: “Bawadala”“wawawada”. Hij eet ook eindelijk goed van een lepeltje. Yoghurtjes waren uiteindelijk de sleutel, die vindt hij erg lekker. Verder nog niet veel, dus de meeste dingen doen we nu heel stiekem om en om met de yoghurt. Een hapje yoghurt, blij kind, opent mond gretig voor meer. En dan een hapje groente, kind trekt vies gezicht en begint protestgeluiden te maken. Matthijs vond potjes ook vies eerst, maar is nu een erg goede eter, dus we blijven maar proberen hem verschillende dingen te laten eten. Nu de decemberdrukte voorbij is heb ik ook meer tijd om zelf baby-eten te maken, Matthijs vond dat ook altijd veel lekkerder smaken.

De feestmaand was wat verwarrend voor peuter Matthijs. Al die mannen in het rood met witte baarden, dat is ook lastig uit elkaar te houden natuurlijk. Het zal ook weer wennen worden aan een cadeauloze tijd, hij wil nu iedere dag nog graag “op visite. Cadeautje geven”.

Matthijs is nu ruim twee en begint steeds meer kenmerken van de peuterpuberteit te vertonen. Hij wil alles zelf doen, ook als hij het nog niet kan, en wordt abnormaal driftig (of eigenlijk niet zo abnormaal voor zijn leeftijd natuurlijk) als hij dat niet mag doen. Hij kan trouwens wel al veel dingen zelf. Hij kan zijn sokken en schoenen uit en aantrekken, zijn broek uittrekken en omhoogtrekken, een knoop dichtmaken, zijn truitjes en jassen uittrekken. Hij tekent een hele cirkel en redelijk rechte lijnen, en maakt tekeningen die naar zijn zeggen van koeien zijn. Blokjes en vormpjes in een vormenstoof doen is ook een fluitje van een cent, hij kan de basiskleuren benoemen en zinnen maken van vijf, zes woorden.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *