Goede start van het jaar

Traditiegetrouw begonnen we dit jaar weer met een strandwandeling op 1 januari. Dit jaar hadden we een aantal vrienden met kinderen mee, wat leuk is omdat je alle kinderen weer ziet en de ouders gelijk gelukkig nieuwjaar kunt wensen, maar wat ook behoorlijk druk is omdat ze allemaal iets anders wensen op een ander moment. Maar we zijn heerlijk uitgewaaid, de kinderen zijn niet allemaal doorweekt geraakt (al kwamen de droge broeken die we mee hadden genomen wel van pas) en we hebben daarna lekker friet en/of pannekoeken gegeten.

Falco gaat vanaf deze maand een extra ochtend naar de peuterspeelzaal omdat hij dat toch wel heel erg leuk vind – en omdat hij dan wat kan wennen aan de hele week naar school na de zomervakantie. Ik had er genoeg van om hem huilend mee naar huis te slepen als hij bij zijn broertjes op school wilde blijven…

Hij mocht deze maand ook voor het eerst naar een verjaarspartijtje; zijn speelmakkertje bij de peuterspeelzaal werd 4. Dat was leuk, al merkte je bij de oudere vriendjes van het jongetje, die al een paar maanden 4 waren, wel dat er echt nog een jaar tussenzit. Falco begint nu ook regelmatig te verklaren dat hij groot is, of groter is geworden (“mamma, ik word iedere dag groter. Ik ben nu toch weer groter geworden?”). Ik begin taktisch uit te leggen dat het perschil tussen peuters en kleuters is dat kleuters de wc gebruiken en geen luiers meer. Als het weer iets warmer wordt moeten we toch proberen om hem eindelijk uit de luiers te krijgen.

We kregen van de peuterspeelzaal ook het portret van pappa mee, dat hij een paar maanden geleden had getekend. Prachtig toch, voor een jochie van net 3?

Daniël is ook nog steeds creatief, maar die is helemaal aan de Knexx. Hij bouwt helemaal alleen de monsters die officieel voor 8+ zijn. Dat blijkt vooral uit de dikke handleidingen met veel bladzijdes waarin de opeenvolgende stappen beschreven worden. Daniël werkt die methodisch af en vraagt alleen af en toe hulp bij het in of uit elkaar halen van verbindingen als die te zwaar gaan. Hij maakt ook zelf twee en aarzelend zelfs drie-dimensionale kunstwerken, zonder dat hij een boekje gebruikt.

Het helpt daarbij vast dat Daniël erg visueel is ingesteld. Als ik wat opgetut ben valt hem dat gelijk op. Deze maand ging ik naar een feestje en hij wilde gelijk weten waarom ik er zo mooi uitzag. Bij de uitleg kreeg ik de onverwachte opmerking “Oh, heb jij OOK vrienden. Ik dacht dat alleen pappa die had!”

Verbaasd nadenken bracht ons tot de conclusie dat de oorzaak van deze vreemde vaststelling gelegen is in het feit dat ze een meezorgende vader hebben. Tim brengt namelijk normaal de kinderen naar bed. Als hij er niet is doe ikdat natuurlijk,waardoor het veel meer opvalt dat pappa uit is dan dat mamma uit is.

Daniël is deze maand ook begonnen met zwemlessen. Hij is dolblij en zeer enthousiast, dus ik hoop dat hij snel gaat leren hoe het moet. Al zal ik waarschijnlijk pas helemaal gerust zijn als ze alledrie hun B diploma hebben.

Matthijs gaat niet helemaal lekker op school, al gaat het buiten spelen met de andere kinderen wel een heel stuk beter. Volgende maand gaan we weer eens om de tafel zitten met school en de speltherapeute. Thuis is hij heel lief en verantwoordelijk trouwens, hij is aangenaam gezelschap en een echte hulp.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *