Decemberleukigheden

Wij vieren sinterklaas altijd precies op 5 december, dan hoef je niet na te denken over welk weekend je ervoor moet reserveren. Dit jaar kwam dat eigenlijk heel mooi uit, want pakjesavond viel op een vrijdag en dan heeft Tim altijd al vrij.

Voor de kinderen was het wel een hele drukke dag, want ‘s morgens hadden ze ook allemaal al een sinterklaasfeest op school. Daniel en Matthijs moesten daar ook een suprise en gedicht voor maken – Daniel voor de eerste keer. We waren op tijd begonnen, maar Daniel was twee dagen behoorlijk ziek en Matthijs was niet zo gemotiveerd, dus uiteindelijk hebben we er donderdagavond nog tot bedtijd aan gewerkt. Maar zo herinner ik me sinterklaas eigenlijk ook: de dag ervoor tot veel te laat doorwerken op alles op tijd af te krijgen.

Dit jaar kwamen een vriendin en haar twee kinderen meevieren en om praktische redenen hadden we besloten pakjesavond eind van de middag te vieren. Dan hadden de kinderen ook nog tijd om met hun nieuwe spullen te spelen – en hadden de volwassenen nog een beetje avond om bij te komen van alle drukte.

Dus Matthijs struikelde bij het thuiskomen uit school over een aantal zakken met cadeau’s die Piet voor de deur had laten staan. Die hebben we allemaal onder de koffietafel gelegd, met een deken over de tafel zodat je niet zag wat er onder lag. Toen gooiden de kinderen een dobbelsteen om te kijken wie het eerste cadeau mocht pakken en daarna mocht degene voor wie het presentje was uitpakken en een nieuw cadeautje tevoorschijn grabbelen.

Leuk om de blijdschap en verrassing te zien, tot overslaande stemmetjes aan toe, maar ook leuk om te zien dat ze allemaal ook erg geïnteresseerd waren in de leuke dingen die de anderen kregen. Een gezellige drukte dus, die eindigde in een gezellige maaltijd waarna Falco meegenomen werd voor een logeerpartijtje bij vriendje T. en Daniel en Matthijs nog even de tijd hadden om het verworven moois te spelen.

De week erop hebben we nog even gebruikt om weer wat tot rust te komen, al moest er logistiek natuurlijk wel e.e.a. geregeld worden om de kaarten en nieuwsbrieven die we met kerst altijd sturen op tijd af te krijgen.

Maar de kinderen kregen op school ook al allerlei kerstige activiteiten en knutselarijen te doen, dus na een week ging bij ons ook het huis over. Sinds vorig jaar hebben we een (mooie) nepkerstboom, dus dat is redelijk makkelijk. Een middagje frutselen met de kinderen en de boom stond, waarna het verdelen van de andere kerst-accessoires een makkie was.

Daniel had nog wel wat moeite met overschakelen, of die was gewoon opportunistisch: wat voor de Sint werkt is voor de kerstman misschien ook wel handig. Dus vonden we een bordje pepernoten onder de boom, met een briefje erbij voor de kerstman: “voor kerstman, eten. Mmmmmmm, lekker he?”

De laatste week voor de kerstvakantie hadden de kinderen hun school kerstdiner. Bij Falco en Daniel moest ik een briefje invullen met een aantal dingen die ik wilde maken en om het lijstje vol te maken eindigde ik met ‘stukjes komkommer’. Waarschijnlijk was ik de enige die iets met groente wilde maken, want in alletwee de klassen koos juf promt dat uit als in te leveren gerecht. Ik heb nog geprobeerd er iets leuks van te maken met een rond worteltje en een snoeptomaatje erop geprikt. In Falco’s klas werd dat ook gewaardeerd, want bijna alles was op, maar in groep 5 ging men toch massaal voor de cholesterolkick. Gelukkig had dat geen impact op het plezier van de jongens. Met Matthijs heb ik ‘s middags lekker vertrouwd knakworstjes in bladerdeeg gemaakt, en die schaal kwam dan ook helemaal leeg terug.

Ze zagen er allemaal weer heel mooi uit. Falco mocht als hij wilde ook verkleed op school komen en in plaats van het normale chique pak wilde hij als tijger. Daar heb ik mijn schminktalenten dus op losgelaten. Daniel zag er helemaal spic en span uit in zijn zwart/witte outift. Voor Matthijs kon ik nergens een echt pak vinden. Blijkbaar horen ze dat op die leeftijd niet meer te willen? Gelukkig kon hij nog net het jasje van Daniel aan en vond ik wel een modieus shirt met bijpassende das, dus die kijkt ook minzaam maar tevreden naar de camera. De minzame blik hoort volgens hem bij het uiterlijk van een gentleman, dus zo kijkt hij vaak als hij netjes is uitgedost.

Daarna kwam de kerstvakantie. Tim moest twee daagjes werken maar was daarna ook helemaal vrij gelukkig. Oorspronkelijk zouden we kerst in Brussel vieren, bij Tims familie. Maar die zitten nog in Engeland en ontdekten op het laatste moment dat het ze niet zou lukken om over te steken dus die zien we volgend jaar pas weer.

Daardoor hadden we wel een onverwachts lege kerst. Eerste kerstdag hebben we ouderwets maar erg relaxed doorgebracht. Ontbijten met kerststol en vers sap, dan cadeautjes uitpakken en om een uur of drie ons traditionele kerstdiner. Met een grote kalkoen, zelfgemaakte vulling, spruitjes (de kastanjes waren volgens drie winkels ziek dit jaar, dus die hebben we gemist), pastinaken, gegrillde aardappels en appel/abrikozencompote . Daarbij de roze champagne die mijn schoonzusje ons had gestuurd en de eigengemaakte merengues omdat we na Tims heerlijke zelfgemaakte trifle altijd eiwit over hebben. Ik zeg ‘we’, maar eigenlijk is Tim de kerstkeukenprins bij ons thuis dus mijn bijdrage bleef beperkt tot boodschappen doen.

Vervolgens gezamenlijk op de bank ‘Kung-Fu panda’ gekeken (erg gelachen), kinders gebadderd zodat ze in pyjama de nieuwe doctor Who konden bekijken en soep met boterhammen gegeten, belegd met de restjes kalkoen en eigengemaakte chutney die de buurvrouw als kerstpresentje had gegeven. Jongste grut naar bed gebracht, met oudste de nieuwe Wallace & Gromit gekeken, oudste naar bed en op de bank nog nagenieten met glühwein, een open haardvuur en een Harry Potter film. Geen onvertogen woord, geen stress, en de grootste ramp was dat de slagroom op was terwijl er nog klanten voor waren. Genieten dus.

Daarna maakten we het helemaal in diezelfde stijl af door in bed ‘Mamma Mia’ te kijken en dat veel leuker te vinden dan we hadden verwacht. Luid meezingen met zijn tweetjes in het midden van de nacht en merken dat je veel meer Abba liedjes kent dan je had verwacht 😉

Tweede kerstdag hadden we een vriendin op bezoek met haar twee kinders en hebben we ook heel gezellig zitten eten en babbelen.

Ondanks alle rust moeten we toch altijd bijkomen van de feestelijkheden en moesten de kinderen hun nieuwe speelgoed uitproberen. Maar de 29e hadden we al weer een dag sport-instuif gepland en kwam de vroegere babysit eten en dinsdag de 30e december waren we weer bij de gelukkigen die een kaartje voor Cleverland (twee dagen slimmigheden in Hilversum, georganiseerd door de televisie) hadden kunnen bemachtigen.

Hoewel ik Cleverland vorig jaar nog iets leuker vond was er weer van alles te doen. Een grote schaatsbaan in het begin waar Falco en Daniël zich even hebben uitgeleefd en Daniël zelfs een workshopje heeft gevolgd. Een kinderboerderij waar naar hartelust ge-aaid en geknuffeld mocht worden. Kinderen mochten als forensisch expert aan de slag om te kijken of gevonden botten menselijk waren, of kogels bij hetzelfde pistool hoorden, hoe je bloed uit kleren kon onderzoeken om te kijken van wie het was, en waar je vingerafdrukken op kan onderzoeken en vergelijken.

Verder mocht Falco als uil worden geschminkt en heeft hij nog wat knutselactiviteiten gedaan: een prachtige Fez geknutseld en een miniatuur van flip de beer in een luchtballon laten rondvliegen.

Maar een van de grappigste dingen was toch wel dat ze kinderen over maizenapap lieten lopen. Een grote bak met dat spul en dan in een paar stappen gewoon naar de overkant lopen. Ik heb er zelfs een klein filmpje van gemaakt zodat we later kunnen zien hoe dat ging.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *