Vakantie in eigen land

Deze hele maand was zomervakantie. Een Hollandse zomer, dus met afwisselend weer – maar we hebben genoeg zon gezien dus mogen niet klagen.

Deze zomer hebben we op het pleintje waar we wonen ondergrondse vuilcontainers gekregen. We hebben allemaal een kaart waarmee de klep opengaat en als de bak vol raakt wordt er automatisch gewaarschuwd dat de vuilniswagen hem moet komen legen. Makkelijk voor ons, omdat we geen vuilniszakken meer hoeven te bewaren, maar als ik kijk hoe vaak de vrachtwagen hem moet komen legen weet ik niet of de gemeente er op vooruit gaat. Hoewel het nu wel door één man kan gebeuren ipv een chauffeur en twee bakkenhalers, dus dat moet wel schelen.

Halverwege de maand hadden we een weekje vakantie in eigen land gepland. We hadden afgesproken dat we samen met een vriendin op vakantie zouden gaan. Haar zoontje is net zo oud als Falco en in mei was ze net bevallen van een dochtertje. Dan had Tim een weekje om met de baby te knuffelen en had zij een weekje een beetje rust hadden we bedacht. Dus hebben we het (enige) huurhuisje gereserveerd bij Hoeve Heikant, een minicamping bij de boer.

De kinderen hebben het geweldig gehad daar. De camping bestaat uit één grasveld met aan de buitenrand campingplaatsen voor tent/caravan. Het midden is een ‘recreatie ruimte’, met een prieel met banken en tafels, picknick-tafels en een grote ketel waar het open vuur in kan worden gestookt. Om die recreatieruimte heen is een soort fietspad waar de kinderen met fietsjes en skelters heerlijk rondjes kunnen crossen. Daarnaast zijn er nog twee speelhoeken, met speelapparaten en trampolines en een kleine selectie boerderijbeesten.

Er waren knuffelkonijnen, jonge poesjes die zich gewillig door al het grut lieten rondsjouwen, geiten die gevoerd moesten worden en een pony waar ze af en toe rondjes op mochten rijden. Daarnaast organiseerden de eigenaren en hun kinderen nog allerlei activiteiten.

Eerst hadden we een piratendag. De kinderen mochten een wit t-shirt inleveren waar de boer een piraat op tekende waarna de kinders dat in mochten kleuren. De vaders bouwden ondertussen een piratenboot waar de rest van de week mee gespeeld kon worden. Tim werd op grond van geslacht bij de bouwvaders ingedeeld, maar aangezien daar twee vakbekwame timmermannen bij zaten heeft hij zich beperkt tot koffie halen en bewonderen

Daarna werd er een verre wandeltocht gemaakt naar het achterliggende bos, waar de piraten een aantal spelletjes mochten spelen om goudstukken te vinden en te roven, zonder door de ouders gevangen te worden. Na afloop waren ze natuurlijk helemaal moe, maar toen heeft de boer met een aantal friteuzes patat en frikandellen gebakken zodat iedereen weer wat energie terug kreeg.

De dagen daarna hebben we nog meer eten gekregen en gebakken trouwens. Op een open vuur kun je namelijk prima pannekoeken bakken. En als je brooddeeg hebt kunnen de kinderen dat aan stokken rijgen om zo hun eigen broodjes te bakken. Marsmellows in het vuur smelten is ook lekker, als je er tenminsten in slaagt om je marshmellow niet in brand te laten vliegen. En als de kinderen naar bed zijn kun je prima om het kampvuur zitten en een biertje drinken met de andere ouders.

Tim had de twee weken erna ook nog vrij. Dus hebben we het project ‘huis opknappen/opruimen’ begonnen. Keukenkastjes uitmesten, speelgoed uitzoeken en waar mogelijk wegdoen, alle hoekjes leegruimen en nakijken en dingetjes die al jaren wachten op ‘even doen’ nu eindelijk ook doen. Verder zijn we voor Matthijs een ruimteschipkamer aan het creëren want dat wilde hij graag. Verven, posters, nieuwe gordijnen enzo….

Falco is die week met vriendje T. meegeweest naar kamp Agnes, de andere twee zijn hier in Haarlem overdag naar de StuifStuif geweest.

We hebben ook een gesprek gehad met de psychologe die Matthijs vorige maand heeft getest. Daar kwamen niet veel verrassende dingen uit voor ons. Het enige dat ons echt verraste was dat hij een enorme kloof heeft tussen zijn verbale en performale intelligentie. Dat zijn twee verschillende kanten van intelligentie waarbij verbaal staat voor conceptueel zijn, verbale informatie begrijpen, verbanden kunnen leggen. Performaal staat voor dingen doen, dingen structureren, praktische toepassing van wat je denkt. Een gemiddeld IQ hoort ergens tussen de 90 en de 110 te zitten. Matthijs scoort performaal 102 en verbaal 129. Dat scheelt dus 27 IQ punten en daarom is een ‘gemiddeld’ IQ voor hem moeilijk te geven. Je kunt wel zeggen dat zijn gemiddeld IQ 120 is, maar dat zegt dus nog niet veel omdat hij verbaal daar ruim boven zit en performaal daar ruim onder zit.

Hij heeft kenmerken van ADHD – maar ook weer duidelijk kenmerken die dat tegenspreken. Hij heeft kenmerken van Asperger – maar ook weer duidelijk dingen die dat tegenspreken. Zijn invoelingsvermogen is heel laag, hij heeft dat niet intuitief en dus moet hij dat allemaal leren beredeneren. Dat verbaast me niet trouwens, ik heb altijd al gezegd dat hij de empathie van een schildpad heeft 😉 . Ik heb zelf ook weinig sociale intuïtie en moet veel vanuit mijn hoofd beredeneren op dat vlak.

We hebben wel nog een paar leuke dingen gedaan met zijn allen in Haarlem. Een dagje naar het Frans Hals museum, waar Falco tot onze verbazing goed mee kon praten over een aantal schilderijen omdat hij er met school al was geweest.

We ontdekten een dagje parkfestival een paar straten hiervandaan. Dat is een heel klein parkje, maar ze hadden een aantal leuke dingen georganiseerd. Knutselactiviteiten, schminken voor de kinderen, muziek luisteren of zelf meezingen met het koor, eettentjes, danslesjes. Het was ook prachtig zonnig weer, dus daar hebben we erg van genoten.

Ook zijn we een dagje naar Thijsse’s hof geweest, in Bloemendaal. Een heerlijk gebied om rond te wandelen en te genieten van alle vogels, bloemen en insecten.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *