Rollenspellen for the win

September begon met een familie-barbeque bij mijn oom en tante in Drente. Dit keer moesten we met de jongens dezelfde avond weer terug ipv blijven slapen, dus het was korter dan vorige jaren. Desondanks hebben we een heerlijke dag gehad. Zoals altijd was er een erg gemengd gezelschap en dus heb ik heerlijk kunnen kletsen over het nut van ontwikkelingshulp, de ontwikkelingen van de Afrikaanse Unie, waarom sommige landen het beter doen dan andere, welke hervormingen prioriteit moeten hebben, etc. Maar we hebben ook enorm gelachen en om het kampvuur gedanst. Verder had een van hun Afrikaanse vrienden uitgebreid gekookt en samen met de gewone BBQ was er dus heel veel lekkers te eten.

Mijn oom heeft altijd veel muziek gemaakt en speelt nu in een jazzbandje. Dat was aanwezig en de vriendin van mijn derde neef zingt zelf in een band dus dat was heel fijn. Falco en Daniel hebben de drum en de kweetnietmeerhoedatinstumentheet gespeeld en erg genoten. Om 11 uur werd er nog wat achtergebleven prachtig vuurwerk afgeschoten. In Buinerveen duurt het toch even voor de politie langskomt :D. En om middernacht (twee uur later dan we van plan waren) zijn we weer huiswaarts getogen.

Verder werd Matthijs deze maand 10. De dag ervoor kon hij nog net meedoen met de grote vaccinatiedag (dat hoort op je negende te gebeuren, dus hij was nog net op tijd). Hij wilde als verjaardagsfeestje graag een Dungeons & Dragonsfeestje geven voor zijn beste vriendjes. Dat hebben Tim en ik dus voorbereid (verhaal bedenken, karaktersheets maken en opzetten, stukjes uit het basisspel vertalen) en Tim heeft zich als Dungeonmaster uit kunnen leven. Dat was zo’n succes dat alle vriendjes de volgende dag terug wilden komen om het avontuur af te maken en we hebben dus het vermoeden dat er wel meer D&D-avonturen in het verschiet liggen.

Haarlem probeert veel leuke dingen te organiseren en nu de jongens wat groter zijn proberen we daar ook wat vaker van te genieten. Halverwege de maand hadden ze een weekend waarin korenlint, de open monumentendagen en de opening van het culturele seizoen tegelijkertijd plaatsvonden. Dus zijn de de stad in geweest hen hebben een paar hele mooie monumenten bezocht. De kathedrale basiliek Sint Bavo (Haarlem heeft 5 kathedralen gehad maar eentje is ooit afgebrand en er zijn er nog maar twee in gebruik) is niet zo heel oud maar erg mooi van binnen.

We hebben ook het hofje van Bakenes bezocht. Dat is het oudste nog bestaande hofje in Haarlem. De tegenwoordige huizen zijn uit de 17e eeuw, maar het hofje zelf is in 1395 gebouwd. De Janskerk, waar tegenwoordig het Archief zit, is nog wat ouder. Daar luisterden we naar het concert van een a capella groep die onder andere een oude mis zongen. Om daar naar te luisteren terwijl je op een stuk vloer zit waar al 700 jaar mensen naar missen luisteren is toch wel heel indrukwekkend. Dat we dat nu kunnen doen met de kinderen is een heerlijk gevoel.

Het laatste weekend van deze maand was er weer Pharoskamp op fort Penningsveer. Falco is nu 6 dus die mocht ook mee en heeft daar enorm van genoten. De kinderen hebben het daar altijd heerlijk naar hun zin en Tim en ik genieten ook enorm van een weekendje voor onszelf, dus dat zijn altijd hele fijne gebeurtenissen.

We hebben de maand ook heel cultureel afgesloten door met vrienden naar een van de laatste voorstellingen van Dogtroep te gaan (buitentheater in Amsterdam bij de havens). Het was koud, maar daar waren we op gekleed – en er was zoveel om naar te kijken dat het weer daar geen afbreuk aan kon doen.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *